Poznávací zájezd 4. - 10.8.2012, ÚTERÝ a STŘEDA

30.09.2012 18:59

 

Úterý, 7. srpna

Třetí den našeho pobytu jsme vyrazili z Jeruzaléma poměrně brzy, měli jsme totiž namířeno na sever.
Ve městě Tiberias jsme se přejedli falafelem a navštívili místní obchodní centrum. Dále jsme pokračovali směr Golanské výšiny, kde jsme navštívili vojenskou základu. Místní vojáci nás přijali velmi vřele, jedna milá důstojnice se s námi ráda podělila o své zážitky, ukázala nám hranici s Libanonem a vyprávěla o hnutí Hizballáh. Rovněž jsme byli upozorněni, že nedaleko je i hranice se Sýrií, kam jsme ale  bohužel nedohlédli, protože nám bránily kopce. I přesto nám ale běhal mráz po zádech.
Navečer jsme dorazili do kibucu Ginossar. Byli jsme ubytovaní v moc pěkném hotelu.

 

Středa, 8. srpna

Ráno holky vstávaly brzo, protože si chtěly vyfotit východ Slunce. Já byla dost unavená, tudíž jsem si přispala. Po snídani jsme se byli podívat, jak bydlí lidé v kibucu. Působilo to na mě velmi smíšenými dojmy. Na jednu stranu mi bylo trochu smutno, protože z okolí domů bylo znát, že zdejší lidé opravdu nemají peněz nazbyt, ale na druhou stranu tam byla tak krásná příroda…
Po prohlídce kibucu jsme se vydali do Haify. Nejprve jsme navštívili město poblíž Haify jménem Dalyet El Carmel, kde žije poměrně hodně Drúzů. Setkali jsme se s příjemným mladým pánem, který nám vyprávěl o Drúzech a jejich náboženství, které je opředeno velikým tajemstvím.
Také jsme měli možnost shlédnout přípravu našeho oběda, jelikož nám celý oběd (pro 9 lidí!!) uvařila sama jedna paní. Nic lepšího jsem snad nikdy nejedla. Opravdu lituji, že jsem si oběd nevyfotila, jídlo bylo výborné a bylo ho tolik!
Po obědě jsme zamířili do Haify. Zde jsme absolvovali prohlídku Bahájských zahrad. Úžasný zážitek, bylo obrovské horko, ale i přes to byla zeleň dokonale udržovaná a upravená.  Prošli jsme celou zahradu a dole jsme vešli do haly, kde byla výstava o zakladatelích a původu Bahájského náboženství, zároveň jsme také shlédli krátké video, které nám toto náboženství ještě více přiblížilo. Když jsme zakončili  prohlídku, jeli jsme do hotelu a měli jsme volný čas až do večeře.