Ministr školství Josef Dobeš podepsal v Izraeli novou dohodu o spolupráci

21.01.2012 21:12

 

 

Ministr školství Josef Dobeš ve čtvrtek 15.9. 2011 podepsal s ministrem školství státu Izrael Gideonem Sa´ar v Jeruzalémě nový Program spolupráce v oblasti školství, vědy a kultury na roky 2012 - 2015 mezi oběma státy. Tento dokument navazuje na dosavadní spolupráci a dále ji prohlubuje. Oba ministři se dohodli na zvýšení počtu stipendií, která si oba státy navzájem nabízejí.

"V rámci studijních a výzkumných pobytů na vysokých školách se navýší počet stipendií ze stávajících čtyř na pět a v rámci Letních škol slovanských studií v ČR a v kurzech hebrejštiny v Izraeli se zvýší ze čtyř na šest stipendií..."

"...Na základě uzavřených dohod pověří ministr Dobeš po návratu z cesty své pracovníky svoláním prvního zasedání Česko-izraelské smíšené komise pro vědeckou spolupráci, která projedná konkrétní „Pracovní plán pro podporu společných česko-izraelských projektů na léta 2013 - 2015." První výzva k podávání návrhů společných česko-izraelských projektů základního výzkumu orientovaných do oblastí neurodegenerativních onemocnění a pokročilého programování bude vyhlášena již v roce 2012 a podpoří čtyři až šest společných výzkumných projektů, každý o celkové výši 40 až 50 tisíc amerických dolarů..."

"...Společné jednání ministrů se dotklo také spolupráce v oblasti mládeže. Ministr školství Dobeš uvítal dosavadní přímou spolupráci mezi nevládními organizacemi v obou státech, kterou chce dále rozvíjet s cílem podpořit především ty projekty, které mají neformální vzdělávací obsah a zaměřují se například na oblast společných historických souvislostí nebo seznamování mladých lidí se současností obou států..."

"...Ministr Dobeš se rovněž zmínil o projektech vážících se k Izraeli, které se aktuálně probíhají v České republice. „Střední školy se budou moci zapojit do projektu „Cemach", který podpořím z prostředků ministerstva v letošním roce částkou ve výši 500 tisíc korun. Tento projekt moderními formami seznamuje studenty se současným Izraelem a zvyšuje povědomí o současnosti Izraele mezi mladou generací," vysvětlil ministr...."

 

Zdroj - celý článek najdete zde: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/skolstvi/Ministr-Josef-Dobes-podepsal-v-Izraeli-novou-dohodu-o-spolupraci-208341

adresa fota p. Dobeše: https://i.lidovky.cz/11/022/lngal/KAR39472a_0fva4662_1_.jpg 

 

O dalších smlouvách uzavřených mezi Českou republikou a Izraelí se můžete dozvědět zde: https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/blizky_vychod/izrael/smlouvy/index.html