Izraelská kuchyně - typické pokrmy, stravovací návyky aj.

26.04.2012 21:03

Izraelská kuchyně je ovlivněná kulinářskými zvyky zdejších obyvatel, kteří do Izraele přicházeli od konce 19. století z různých národních prostředí a přinášeli si s sebou i své kuchařské tradice. Zásady, kterých se Židé drží při stravování, jsou bližší muslimským než křesťanským zásadám. S výjimkou půstu byli křesťané osvobozeni od povinnosti vyhýbat se jistým druhům nápojů a pokrmů. Z vína se v křesťanství stal symbol krve a přestalo být nápojem nečistým a zakázaným jako původně u Židů. Islám se naopak vrací k zákazu alkoholických nápojů a obdobně jako židovské náboženství zakazuje konzumovat vepřové maso a zvířata, která předtím nebyla zbavena krve. Jídlo se začíná saláty a olivami a po hlavním jídle přijdou zákusky, ovoce a sýr. Snídaně bývá obvykle vydatná a se širokým výběrem. Oběd bývá skromnější, tvoří jej spíše občerstvení z masa a příloh. Hlavním a nejvydatnějším jídlem je večeře. Ve většině hotelů je standardem bufet se saláty, sýry, vejci, rybami, olivami a tvarohem.

Věřící Žid požívá pouze obřadně čisté, tzv. košer pokrmy. Rabíni-znalci dohlížejí na to, aby certifikát o podávání takových pokrmů získali pouze jimi doporučené restaurace, které splňují přísné požadavky. Hebrejský výraz košer znamená čistý, vhodný, přípustný a souboru pravidel pro přípravu košer pokrmů se říká kašrut. Vychází ze Starého zákona, podle kterého existují tři základní pravidla košer kuchyně: Při přípravě a při konzumaci jídel se nesmí potkat maso s mlékem. Je zakázáno požívání krve. Košer poražené zvíře je po podříznutí pověšeno hlavou dolů, aby vykrvácelo. Vnitřnosti se důkladně prosolí. Ze savců se mohou požívat jen přežvýkavci – sudokopytníci, dále drůbež a „z toho, co žije ve vodách, v mořích a bystřinách všechno, co má ploutve a šupiny“. Z toho tedy vyplývá, že se nesmí požívat velbloudí a vepřové maso stejně jako humři a krabi. I když moderní izraelská společnost je pokládána za sekulární, průzkum v r. 1995 odhalil, že zhruba 90% židovských obyvatel Izraele dodržuje některá z výše uvedených pravidel. Proto se místním restauracím vyplatí, aby byly košer. Izraelská kuchyně se však odlišuje od košer připravovaných jídel jinde ve světě. Orientální přísady dodávají zdejším jídlům výbornou chuť, v jídlech se používají typické orientální přísady, např. sezam, skořice, máta, datle, pomeranče, hrozny, koriandr, růžový olej a med.

 

Typické pokrmy

V pouličním prodeji je běžně dostupný falafel - smažené kuličky z cizrnové kaše, podávané v chlebové placce pita s hranolky, salátem, nakládanou zeleninou, sezamovou omáčkou tahina, ostrými omáčkami nebo kečupem. Dalším běžným pokrmem je hummus, kaše z cizrny s přísadami cibule, různých bylin a česneku. Jako příloha se podávají olivy a do kaše se kápne několik kapek olivového oleje. Hummus se nabírá na placku a je vhodným předkrmem nebo i přílohou k hlavnímu jídlu. Jako příloha se používá i kuskus. Oblíbené jsou plněné baklažány mashi, které se ujaly v Evropě zvláště kolem Středozemního moře. Z masitých jídel je to kebab, šašlik a ševarma, slabé plátky skopového či kuřecího masa hutně napěchované na otočnou vertikální tyč a rožněné otáčením kolem ohně. Plátky se odkrojují a s přílohou se balí do chlebové placky pita. Konzumují se i ryby, např. grilovaný pilobřich ostnitý mousht nebo marinovaný tuňák palamida. Dalším masitým pokrmem je druh eintopfu z krup, fazolí, zeleniny a masa. Oblíbená jsou i sladká jídla - ořechový koláč baklava, pečivo konafa se sirupem a různými druhy ořechů, sladká rýže s mlékem mahalebbi, karamelový puding malabi, chalva a kandované kousky ovoce. V Izraeli je bohatý výběr ovoce, zvláště proslulé jsou citrusové plody, zejména pomeranče jaffa. Z dalšího ovoce jsou to melouny, granátová jablka, fíky, datle, kvajáva, avokádo a kvalitní jablka, jahody atd. V minulosti byla z Mexika byla do Izraele importována opuncie, jejímž plodům se zde říká sabra. Izraelským domorodým Židům se po tomto ovoci někdy přezdívá sabra. Z nápojů jsou v Izraeli nejpopulárnější čaj a káva. Arabové servírují většinou tmavý sladký čaj ve skle, někdy s přídavkem máty. Židé si spíše potrpí na čaji s citronem nebo s obdobou sušeného mléka vyrobenou na rostlinné bázi, aby vyhověli požadavku košer. Káva se pije tmavá a silná, Arabové či orientální Židé často servírují hořkou tureckou kávu s přídavkem kardamonu. Běžně jsou k dostání ovocné šťávy, kromě citrusových džusů jsou tradičními palestinskými drinky datlová a mandlová šťáva.

 

Falafel

 

Hummus

 

Baklava

 

Malabi

 

ZDROJ: Wikipedie.cz

Obrázky: Google.com